6 let v Heurece. Byla to parádní jízda.

Snažil jsem se dohledat, kdy jsem se s nápadem na Heureku setkal vůbec poprvé. Nakonec pomohl gmail – první zmínka v archivu napovídá: květen 2007.

Je to už 6 let, co jsme v jabloneckých kancelářích odstartovali jízdu, na jejímž konci stojí největší ecommerce projekt v Česku a na Slovensku.

Při startu jsme proti sobě měli desítky srovnávačů cen, které se odlišovaly snad jen jiným tvarem slova „cena“ v názvu domény (hledejceny, nejlepšíceny, srovnanicen, cenovyradce, cenyzbozi). A seznámacké Zboží. Proti tomu nám nedával nikdo moc velkou šanci.

Začátky nebyly snadné. Eshopy se s námi nechtěly bavit, protože jsme jim mohli přinášet pouze zlomek návštěvnosti v porovnání s tehdejší jedničkou. Navíc kolem srovnávačů tehdy panoval mýtus, pokud nejsem nejlevnější, nemá tam moje přítomnost smysl. Nic moc výchozí situace. A to jsme první rok po eshopech nechtěli žádné peníze. Ani přesto nebylo jednoduché je přesvědčovat, že Heurece nejde jen o cenu, že se chceme zaměřovat na dlouhodobou zákaznickou spokojenost, že máme připravený systém hodnocení, které je oddělí od nekvalitních prodejců.

Ještě o rok později jsme si vůbec nebyli jisti, jestli Heureka jako firma dokáže dlouhodobě fungovat. Nesete náklady na vývoj, správu produktů a zákaznickou podporu. Návštěvnost máte pod 10 000 visits denně, proti vám stojí konkurenční Zboží, které obchodům přinášelo desetkrát větší návštěvnost, a přesto bylo zdarma. Jděte s takovou za zástupci eshopů a přesvědčujte je, že by vám jako stále zanedbatelnému hráči, měli něco platit.

Povedlo se. Za úspěchem není jedna věc, která by to zlomila. Je to souhra všech kroků a činností. Akvizice webu SrovnaniCen.cz přinesla nové eshopy, navázání spolupráce s Allegrem, koupě dalšího webu NejlepšíCeny, spolupráce s Centrem, unikátní obsah v podobě uživatelských recenzích a strukturovaná data o eshopech. K tomu postavit skvělý tým, který jejich práce baví. Nachytřit se, co funguje v jiných zemích. A každou jednotlivou úpravu tlačítka na webu změřit, vyhodnotit a udělat znovu.

Střih.

Je květen 2013, Heureka v Čechách ročně ovlivní nákupy v objemu 10 miliard korun. Za minulý měsíc byla o 40 % větší než nejbližší konkurence.

heureka-zbozi-trendZdroj dat: NetMonitor, RU, 12/2007 – 03/2013, přerušovaná čára ukazuje trend klouzavým průměrem za 12 měsíců

heureka-zbozi-ratioZdroj dat: NetMonitor, visits, 12/2007 – 04/2013, poměr návštěvnosti Heureka/Zbozi

A ještě lépe si stojíme na Slovensku.
heureka-sk-trendZdroj dat: AimMonitor, visits, 11/2010 – 04/2013, přerušovaná čára ukazuje trend klouzavým průměrem za 12 měsíců

Jsem vděčný, že jsem mohl být u téhle jízdy. Děkuju Mitonu za přílěžitost, Allegru za důvěru a skvělému jabloneckému týmu za těch 6 let, co jsme společně prožili.

Pro mě osobně uzrál čas udělat další krok, proto jsem se ke konci května rozhodl skončit v managementu Allegra a na pozici ředitele Heureky. Heurece přeji, ať se daří pokračovat v započaté cestě, posouvat zákaznickou zkušenost v ecommerce a být tím prvním místem, kde lidé začínají svůj nákup.

30 odpovědí na “6 let v Heurece. Byla to parádní jízda.”

  1. Skvělá práce Tome, pamatuji si, jak jste u nás byl na začátku s Michalem Jirákem a já tomu neveřil také, ale nakonec jste nás přeci jen přesvědčili… Od té doby Heureku obdivuji…
    Jedna etapa končí, doufám, že se uvidíme až budete tvořit něco dalšího….

    1. Martine, pravdou je, že Tomáš v poděkování a někde kolem odstavce „Eshopy se s námi nechtěly bavit, …“ zapomněl ty, kteří se s námi bavili. Dodatečně díky, vytvořili jsme společně některé věci, které český e-commerce staví daleko i před ten „západní“.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *